Refraktometry

Refraktometr to precyzyjne urządzenie optyczne do pomiaru współczynnika załamania światła cieczy, wykorzystywane m.in. do określania stężenia rozpuszczonych substancji. Najczęściej stosuje się je jako cukromierz (moszczomierz) – mierzy zawartość cukru w płynach w skali Brix (np. w winie, piwie lub miodzie), co przydaje się w domowym warzeniu lub pszczelarstwie. Inne zastosowania to pomiar zasolenia wody akwariowej, stężenia alkoholu, czy sprawdzanie jakości płynu chłodniczego i AdBlue w motoryzacji. Nowoczesne refraktometry są kompaktowe, łatwe w obsłudze i mają automatyczną kompensację temperatury (ATC) dla dokładnych wyników. W ofercie znajdują się m.in. refraktometry do miodu (z dodatkową skalą na zawartość wody), do wina (0–40 % Brix + % alkoholu), uniwersalne 5w1 (cukier, woda, gliceryna, etanol, płyn chłodniczy) oraz modele elektroniczne. Refraktometr pozwala szybko i wizualnie ocenić jakość cieczy – wystarczy kropla próbki na pryzmacie urządzenia.