Refraktometr do miodu cukromierz + zawartość wody

Refraktometr do miodu cukromierz i zawartość wody + płyn do kalibracji

65,00 zł
61,75 zł Zniżka 5%
Brutto

Refraktometr pomocny przy ocenie stężenia cukru i wody w miodzie.

Ilość
  Chwilowo niedostępny

C-142
 

Wysyłka w 24h!

 

30 dni na zwrot

Refraktometr przeznaczony do pomiaru stężenia cukru w miodzie, zawartości wody i gęstości roztworu. Za jego pomocą sprawdzisz też zawartość cukru w domowych przetworach jak soki, galaretki, dżemy i syropy. Urządzenie bardzo proste w użytkowaniu, gotowe do użytku po wyjęciu z opakowania. Dzięki systemowi ATC - automatycznej kalibracji można używać go w różnej temperaturze otoczenia i nie wymaga ponownej kalibracji. Refraktometr nie wymaga dodatkowego zasilania wykorzystuje światło zastane do uzyskania wskazań na skali.

W zestawie dołączamy specjalny płyn do kalibracji refraktometru. 

Ważnymi cechami refraktometru są:

  • ATC - automatyczna kalibracja - nie ma potrzeby ponownej kalibracji jeśli dokonujemy pomiaru w różnych temperaturach otoczenia (działa przy temperaturach 10 - 30 °C)
  • możliwość szybkiej ręcznej kalibracji
  • regulacja ostrości obrazu na okularze
  • duża czytelna skala w każdych warunkach
  • możliwy pomiar w oświetleniu naturalnym i sztucznym
  • kompaktowe rozmiary
  • pudełko do przechowywania i transportu
  • wytrzymały korpus wykonany z aluminium wraz z gumową opaską dla pewniejszego chwytu
  • płyn do kalibracji w zestawie

Nasz produkt posiada 3 skale pomiarowe:

  • Skala Brix% od 58% do 92% - pozwala określić stosunek cukru do wody w roztworze - jeśli otrzymamy wynik na poziomie 62% oznacza to, że w 100g roztworu mamy 62g cukru i 38g wody.
  • Skala Water% od 12% do 27% - określa procentowy udział wody w roztworze.
  • Skala Be° (Baume) od 38% do 43% - określa gęstość roztworu - wyskalowane dla temperatury 20°C

Prostota użytkownia:

  1. Otwórz pokrywkę refraktometru
  2. Za pomocą pipety umieść 1-2 krople badanego roztworu
  3. Zamknij pokrywkę i dociśnij tak by badany roztwór dobrze ale cieniutko pokrył szkiełko
  4. Jeśli temperatura próbki jest różna od otoczenia poczekaj chwile by temperatura się wyrównała (około 30 sekund)
  5. Skieruj urządzenie w kierunku światła i odczytaj pomiar na skali - wynik wskazuje granica niebieskiego i białego obszaru.

Jeśli skala jest niewyraźna należy wyregulować ostrość obracając pokrętłem przy okularze.

Ręczna kalibracja:

  • Aby dokonać ręcznej kalibracji urządzenia należy zapewnić temperaturę otoczenia 20°C, na szkiełko refraktometru nanieść 2 kropelki roztworu kalibracyjnego, docisnąć pokrywkę. Patrząc w okular kręcimy śrubką tak by linia wskazania znalazła się na środkowej skali w pozycji dla jakiego stężenia przygotowany został badany roztwór.

Szczegóły produktu

C-142