Refraktometr Cukromierz Wino 0-40% Brix i Alkohol

Refraktometr Cukromierz Wino 0-40% Brix i Alkohol

67,50 zł
64,13 zł Zniżka 5%
Brutto

Refraktometr do pomiaru stężenia cukru w roztworze, dodatkowo pozwalający na oszacowanie zawartości alkoholu po fermentacji.

Ilość

85 szt. A-097
 

Wysyłka w 24h!

 

30 dni na zwrot

Refraktometr przeznaczony do pomiaru stężenia cukru w roztworze wina, piwa czy nalewki oraz szacowanej zawartości alkoholu po fermentacji. Urządzenie bardzo proste w użytkowaniu, gotowe do pomiarów po wyjęciu z opakowania. Dzięki systemowi ATC - automatycznej kalibracji można używać go w różnej temperaturze otoczenia i nie wymaga ponownej kalibracji. Refraktometr nie wymaga dodatkowego zasilania wykorzystuje światło zastane do uzyskania wskazań na skali.

Ważnymi cechami refraktometru są:

  • ATC - automatyczna kalibracja - nie ma potrzeby ponownej kalibracji jeśli dokonujemy pomiaru w różnych temperaturach otoczenia (działa przy temperaturach 10 - 30 °C)
  • możliwość szybkiej ręcznej kalibracji
  • regulacja ostrości obrazu na okularze
  • duża czytelna skala w każdych warunkach
  • możliwy pomiar w oświetleniu naturalnym i sztucznym
  • kompaktowe rozmiary
  • pudełko do przechowywania i transportu
  • wytrzymały korpus wykonany z aluminium wraz z gumową opaską dla pewniejszego chwytu

Nasz produkt posiada 3 skale pomiarowe:

  • Skala Brix% od 0% do 40% - pozwala określić stosunek cukru do wody w roztworze - jeśli otrzymamy wynik na poziomie 22% oznacza to, że w 100g roztworu mamy 22g cukru i 78g wody. Skala dla roztworu o temperaturze 20°C.
  • Skala Po prawej od 0% do 25% - określa szacowaną zawartość alkoholu po skończonej fermentacji na podstawie zawartości cukru.

Prostota użytkownia:

  1. Otwórz pokrywkę refraktometru
  2. Za pomocą pipety umieść 1-2 krople badanego roztworu
  3. Zamknij pokrywkę i dociśnij tak by badany roztwór dobrze ale cieniutko pokrył szkiełko
  4. Jeśli temperatura próbki jest różna od otoczenia poczekaj chwile by temperatura się wyrównała (około 30 sekund)
  5. Skieruj urządzenie w kierunku światła i odczytaj pomiar na skali - wynik wskazuje granica niebieskiego i białego obszaru.

Jeśli skala jest niewyraźna należy wyregulować ostrość obracając pokrętłem przy okularze.

Ręczna kalibracja:

  • Aby dokonać ręcznej kalibracji urządzenia należy zapewnić temperaturę otoczenia 20°C, na szkiełko refraktometru nanieść 2 kropelki roztworu kalibracyjnego, docisnąć pokrywkę. Patrząc w okular kręcimy śrubką tak by linia wskazania znalazła się na skali w pozycji dla jakiego stężenia przygotowany został badany roztwór.

Szczegóły produktu

A-097
85 Przedmioty